luni, 25 aprilie 2011

Cum eviti sa fii manipulat

In ziua de astazi, precum si alta data, exista lume care este in stare sa calce pe morminte pentru a-si atinge telurile. Una dintre metodele cele mai subtile de-a se folosi de bunatatea cuiva, este de-a controla pe altcineva prin a manipula.
Cei mai adevarati manipulatori, nu vor avea mustrari de constiinta atunci cand te manipuleaza. Ei sunt de parere ca viata este o lupta in care cel mai bun castiga, necontand de cat rau fac.
Altii, manipuleaza fara sa vrea. Chiar de ai intalnit sau nu o persoana manipulativa in viata care ti-a daramat si distrus fericirea, este bine sa stii cum functioneza arta manipularii si cum sa te feresti.

Este foarte important sa intelegi ca o persoana care este constienta de faptul ca manipuleaza nu vrea sa se schimbe. Daca este un adevarat maestru, nici nu vei putea sa invingi aceasta persoana. Cel mai efectiv mod de-a scapa de efectele negative ale manipularii este de-a neutraliza metodele de care se foloseste.
Trebuie sa te cunosti foarte bine. Sa stii ca persoanele manipulative se folosesc de ceea ce ti-e frica si de ceea ce-ti doresti enorm de mult.
Toti ne dorim o viata mai buna, dragoste, casa, bani, o munca mai buna, si asa mai departe. Acestea sunt promisiunile pe care persoana manipulativa le face. Bineinteles ca nu se tine de cuvant.
La toti ne este in acelasi timp de unele lucruri: de-a ne pierde munca, de-a imbatrani, de a ne imbolnavi, si asa mai departe. Persoana manipulativa te va ameninta mereu ca daca nu asculti si nu te lasi controlat de persoana manipulativa, te va lovi ceea de ce iti este cel mai frica.
Atunci cand este constient de ceea ce-ti doresti mult si de ce ti-e frica, poti sa-ti dai repede seama daca cineva, prin modul de-a te trata, prin aluziile si promisiunile (sau amenintarile) pe care le face, incearca sa te manipuleze. Invata sa spui nu. O persoana manipulativa nu se va schimba ca persoana, si nu se va simti rau, pentru ca ti-a facut un rau. Nici nu va incerca sa se dezvolte ca om. Daca te prinzi de medotele pe care le foloseste din timp, poti evita catastrofe personale. Manipulatorul, la randul sau, caruia nu-i place sa se chinuie prea mult, va dispare din viata ta, cautand o victima mai usoara.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu